Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
Sakura's Kitchen

Sakura's Kitchen

Menu
Onigiri

Onigiri

3... 2... 1... Onigiri!

Pour un pique-nique, un apéritif ou bien pour un repas, les boulettes de riz sont toujours une bonne idée. Vous pouvez même y déposer d'autres ingrédients (poulet, jambon, confiture, nutella, ...).

Je vais décomposer ma recette en deux partie:

1) Comment cuire le riz.

2) Comment former les boulettes.

1 - Comment cuire le riz.

Pour environ 750 grammes de riz cuit (4 grands bols)

- 450 g (3 verres) de riz rond blanc cru (riz japonais ou riz rond italien)

- 60 cL d'eau (3 verres).

Après tout dépend de la taille des verres, ces valeurs peuvent être approximatives.

Rincer le riz plusieurs fois. Égouttez-le et déposez-le dans une casserole. Versez les 60 cL d'eau (que vous pouvez saler). Couvrez, portez à ébulition puis laissez cuire 12 minutes à feu très doux. Retirez la casserole du feu et laissez reposer 10 minutes environ à couvert.

2 - Comment former les boulettes.

Dans un saladier, mélangez délicatement le riz et 2 pincées de sel (sauf si vous en avez mis suffisamment dans l'eau pour cuire le riz dans l'étape du dessus, ou si vous trouvez que le riz n'est pas assez salé).

Si vous avez des moules (ou des emporte-pièces) pour le riz, vous pouvez alors le mouler (comme sur mes photos). Mettez les autres ingrédients entre deux couches de riz.

Astuce: trempez les moules dans l'eau avant de vous en servir, le riz colle alors beaucoup moins.

Astuce: prévoyez un bol d'eau à côté de vous pour y plongez régulièrement vos mains. Le riz ne colle ainsi pas à vos mains et il est plus malléable.

Sinon, vous pouvez faire des petites boules de riz.

Il ne vous reste plus qu'à décorer!

3... 2... 1... Onigiri!

For a picnic, an aperitif or a meal, rice balls are always a good idea. You can even put inside other ingredients (chicken, ham, jam, nutella, ...)

I will devide my recipe into two part:

1) How to cook the rice.

2) How to form balls.

1 - How to cook the rice.

For approximately 750 grams of cooked rice (4 big bowls)

- 450 grams (3 glasses) raw white round rice (Japanese rice or Italian round rice)

- 60 centilitres (cL) of water (3 glasses)

All depends on the size of your glasses, these values can be rough.

Rinse the rice several times. Drain it and put it in a saucepan. Add the water (you can salt this water). Cover, bring to a boil, then let cook 12 minutes on very soft fire. Take the saucepan away from the fire and wait 10 minutes approximatively under cover.

2 - How to form balls.

In a salad bowl, mix delicately the rice and 2 pinches of salt (unless you put enough salt in the water to cook the rice, or if you find that the rice is not enough salted).

If you have molds (or a sort of cookie-cutter) for the rice, you can then compress the mixture in the molds (like on my pictures). Put the other ingredients between two layers of rice.

Tip: put molds into the water before to use them, the rice "sticks" then much less.

Tip: keep a bowl of water next to you for plunge there your hands regularly. The rice does not so "stick" on your hands and it become more malleable.

Otherwise, you can make small balls of rice.

You can now decorate them!

Sorry, it is difficult to translate a recipe in an other language. If you notice an error, do not hesitate to say it to me.

Thank you and well appetite

OnigiriOnigiri
Onigiri